Cahız anlatıyor: O dönemlerde yemek adabıyla ilgili kavramlar:
Hırsız: Yemek daha sofraya konulmadan yemeğe saldıranlar.
Kurutucu: Ekmeği tencereye daldırarak yağını emdirir. Yalnızca kendisini düşünür.
Gönderici: Yemeği çiğnemeden yutanlardır.
Tokatlayıcı: Ağzındaki lokmayı iyice çiğneyip yutmadan bir başka lokmayı tıkıştırır.
Emici: Kemiğin iliğini çıkardıktan sonra arkadaşlarını düşünmeden kemiğin içini somurur.
Serpici: Ellerini önce leğende yıkar. Sonra da suyunu yanındakilerin üzerine silkeler.
Silici: Elini yıkamadan mendille silmesidir.
Kesici: Ekmekleri kesene denir.
Boğazlayıcı: Lokma boğazındayken konuşur.
Büyük Lokmacı: Çok iri lokmalar alır ve boğazından geçsin diye durmadan su içer.
Yutucu: Ekmeğin kenarı ya da baş parmağıyla çukurlaştırdığı hurma sayesinde tereyağını, sütü, ağzı ve rafadanı daha çok almaya çalışır.
Yalayıcı: Yemekten sonra parmağını yalar.
Uzatıcı: Başkasının önündekini alır.
İtici: Tabaktaki kemik tesadüfen kendi önüne düşmüşse, ete ulaşmak için onu ekmekle uzaklaştırır. Bu sayede ekmeğini etin suyuna bandırmış olur.
Değiştirici: Önünde, yediği hurmaların çekirdekleri çoğalınca, onları arkadaşlarının çekirdeklerini karıştırır.
Cahız ve Cimriler Kitabı
Asıl adı Ebu Osman Amr b. Bahr b. Mahsub el-kinani’dir. H.159 yılında Basra’a doğdu. 204 de Bağdat’da öldü. Mutezile imamlarındadındır. Mantık, islami ilimler ve eğlendirici kitaplar yazmıştır.
Cahız Cimriler Kitabı (Kitabul Buhala) ile cimriler özelliğini anlatmakta olup, şark İslam klasiklerinde olan muazzam bir eser de bize vermiş bulunmaktadır. Eser, hem edebi olup hem de o dönemin sosyal yaşantısı hakkında bize bilgi vermektedir.
Hoşça vakit geçirmek isteyenlere okumalarını tavsiye ederiz.
Araştırmacı-yazar. 31 Aralık 1968 tarihinde Gaziantep’in Nizip ilçesinde doğdu. Aslen Diyarbakırlı bir aileden olup, bu şehrin ve ülkenin meşhur alimlerinden Muhammed Emin Er’in oğludur.Babasının yanında dini ve Arabi ilimler okuyup ilmi ve ameli icaze aldı. Gaziantep’te Aliye Ömer Battal İlkokulu (1981) ve Gaziantep İmam Hatip Lisesi (1984)’ni, sonra Ankara Mimar Sinan Lisesini (1988) bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Medine İslam Üniversitesi Arap Dili Bölümünde yüksek öğrenim gördü. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İslam Tarihi ve Sanatları bölümünde”İslam Tarihi ve Sanatları / Emeviler Döneminde İlim” konulu teziyle master programını tamamladı. Yüksek tahsilinin ardından çeşitli okullarda öğretmen ve idareci olarak görev yaptı, özel sektörde kendi işiyle meşgul oldu.
İbrahim Halil Er’in ilk yazısı 1986’da Edebiyat dergisinde yayımlanan bir kitap tanıtımıydı. Sonraki yıllarda makaleleri; Milli Gazete, İstiklal Gazetesi, Milat Gazetesi ile Anadolu Gençlik, Genç İstikbal, Gülistan ve Milli Şuur dergilerinde yer aldı. Hedef Radyo ve Kanal 5 Televizyonunda Programlar yaptı.
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi, Öğ-Der, Şuurlu Öğretmenler Derneği (Yönetim Kurulu), Öz-Der, Özel Öğretim Derneği (Yönetim Kurulu), Tarih ve Strateji Derneği (Başkan), Muhammed Emin Er İlim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Başkan) üyesidir. Evli olup; Muhammed Emin ve Erkam Tuna adlarında iki oğul babasıdır. Hayatını ve çalışmalarını Ankara’da devam ettirmektedir.
ESERLERİ:
Cennet Doğuda Bir Yerdedir (Geçmişten Günümüze Haçlı Seferleri) (2006), Siyasal İslam Düşüncesinin Doğuşu (2016), Peygamberimizin Eğitim Metodu (2011), Çanakkaleye Can Verenler (2013), Ümmetin Dirilişi Çanakkale (2014), Son Osmanlı Alimi (2014), Seyda Muhammed Emin Er Hoca ile Söyleşiler (2016), Öykülerle Osmanlı Padişahları 1-2 (2015), Selahaddin Eyyubi (2017), Hz. Muhammed’in Mektupları ve Diplomasi (2017), Asım’ın Nesli (2017), İstiklal Marşı ve Mehmet Akif (2015),
KAYNAKÇA: İbrahim Halil Er (Bilgi teyidi, 2014, 2017), İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).