sanat

Ne amaçla olursa olsun, bireyi tek yönlü olarak değerlendiremeyiz. Entelektüel düzeyde bilgili, münevver diyebileceğimiz niteliklerde insan olmak, insan yetiştirmek öyle şablonlarla olacak bir şey değildir.

Eğitimli, kültürlü, bilgili, değer olan ve değer katan, kendisi ve çevresiyle barışık, estetik sahibi, mutlu bireyler yetiştirmek istiyorsak, insanı, eğitimi bütün olarak değerlendirmeliyiz.

 Sanat ve estetik yönleri gelişmemiş insan ve yapılar daima eksik ve yetersiz kalmaya mahkumdur. Kültürleri ve ruhu besleyen estetik ve sanat, sadece görsel, popülist yoruma dayalı 2 – 3 alana sıkıştırılmış bir anlayışla algılanmamalıdır. Sanat, akla gelen tüm dallarda vardır. Edebiyat; okumak, anlamak, yorumlamak, ifade etmek, müzik, tiyatro, resim, drama, dans, sinema ve insanın estetik yönlerini destekleyen ifade tarzlarının hepsini kapsar.  

Sanatta son nokta, biraz da insanın kendini gerçekleştirmesidir. Bunu Moissej Kagan’ın “Sanat bilincin bütün mekanizmalarının açılıp çalışmasını sağlar” sözü bir kez daha perçinliyor.

Eğitimin, pedagojinin ana hedefi insandır. İnsanı bütün yönleri ile geliştirmektir. Gelişim sağlanırken, sağlıklı, nitelikli ve mutlu bir yaşam için değişimle gelişim birlikte gerçekleşmelidir.

Eğitim, kültür alanında yapılan çalışmaları incelediğimizde, maalesef estetik yönün çok fazla gündeme gelmediğini görmekteyiz.

Yapılan her çalışmada, estetik kaygıları ihmal etmeden, nitelik ve niceliği birlikte geliştirmeliyiz. Tek yönlü bakış ve değerlendirmelerle, birini diğerine feda edemeyiz. Hangi alanda olursa olsun, asla ihmal edilmemesi gereken, hatta özellikle değerlendirme kriterlerinin ilk sıralarına konması gereken hususlardan birisi estetik olmalıdır.

Her alanda olduğu gibi estetik kavramının da içi boşaltıldı ve anlamı saptırılmaya başlandı. Son yıllarda, Estetik denildiği zaman, pek çok kişinin aklına, cerrahların ameliyat masalarında bedenin organları üzerinde, daha farklı görünmek amaçlı yapılan oynamalar akla gelir oldu.

Estetik ve sanatın olmadığı bir alan düşünülemez. Estetik, duyusal ve ruhsal yetkinliktir, soyut ve çok geniş bir kavramdır.  

İnsanın his, duygu ve duyu organları ile yaratılış, varoluş, yaşayış ve gerçeklikteki güzelliği görmek, değerlendirmek, algılamak, kavramaktır.

Estetik, güzeli görmek, anlamak, tanımlamak, bulmak ve yaşamak için duygulara yol gösterir. Sanat eserlerindeki güzellik olarak tanımlanarak sınırlandırılsa da, estetik; insan yaşamının ve yaşantısının her alanında, ayrıntısında vardır. Her türlü çalışmada estetik düşünce ve kaygıları göz önünde bulundurarak, sadece bu günü değil, yarınları da düşünerek doğru adımlar atılmalıdır.

 

Adem KARAFİLİK

akarafilik@ gmail.com

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir